dinsdag 6 mei 2008

Waarom De Vecht?

In het kader van ‘ken uw land’ hebben we besloten om dit jaar eens niet over de grens te gaan kijken, maar de schoonheid van ons eigen land tot ons door te laten dringen. De keuze is gevallen op de Vecht. Zoals het op een oude, Franse kaart van Mallet, uit omstreeks 1683 staat, één van de belangrijkste rivieren van De Lage Landen. Een goede reden dus om verder te kijken. Een tweede reden is een grootmoeder met de naam Egberta van der Vegte, getrouwd met Anton Hendrik Aalbers die aan de oever van de Vecht werd geboren in Dalfsen en aan de monding ervan opgroeide op de Zwolsedijk in Hasselt.
Boven de familie Aalbers, onder familie Van de Vegte

De monding: Langenholt in het zuiden.
Op zondag 4 mei beginnen we onze ontdekkingstocht met een wandeling ten zuiden van de monding van de Vecht. We parkeren de auto bij het haventje van de Hengelsport vereniging Zwolle in de Westervelse AA. Zij hebben hun boten in deze kolk van het Zwartewater liggen. Dan willen we het wandelpad op dat op de kaart staat in het noorden van Langenholt, Een wandelpad over de dijk die langs het Zwartewater naar de Vecht loopt. Helaas is dit pad gesloten, omdat het gebied een broedplaats is voor weidevogels. Verderop kunnen we wel dichter bij het water en dat is dan meteen de Vecht. Veel kolken zien we voor een smalle rivier die op dat punt moeilijk te ontdekken is door al het riet. Bij camping de Agnietenberg buigen we terug het land in, langs prachtige boerderijen terug naar het beginpunt. Tweeëneenhalf uur lopen. Onze spieren doen pijn, want echte wandelaars zijn we niet.

In de auto laten we ons navigatiesysteem ons leiden naar de overkant van het water, de Zwolsedijk, precies naar het punt waar de Vecht het Zwartewater inkomt. Heel mooi is te zien hoe de rivier zich elegant, met een lieflijke zwaai, verenigt met het Zwartewater. De Fransen hebben een uitdrukking voor een rivier die in een binnenwater of in een andere rivier uitmondt dat is een 'rivière'. Een rivier die in een zee of een oceaan uitmondt is een 'fleuve'. Toch wel mooi dat verschil, dat meteen aangeeft om wat voor 'soort' water het gaat.Geen opmerkingen: